Pro snížení krevního tlaku pomohou ranní rituály

Víte, že ráno bývá krevní tlak vždycky o něco vyšší, proto je výskyt srdečních komplikací pravděpodobnější? Dejte si tedy pozor na kávu a nezapomeňte se nasnídat. Divy udělá i pětiminutová meditační technika!

Arteriální hypertenze nemá pověst tichého nepřítele jen tak pro nic za nic. U většiny lidí nepřichází s kdovíjak varovnými příznaky, takže si jí mnozí ani nevšimnou. Postupem času však může vysoký krevní tlak, který zůstává nekontrolovaný a neléčený, poškodit různé části těla, a to včetně tepen, srdce, mozku, ledvin i očí (1).

Hrozba, která si nevybírá

„Naštěstí existují jednoduché změny životního stylu, které můžete provést, abyste svůj tlak přirozeně snížili. Zejména pak ráno, protože v tomto čase se tlak ještě zvyšuje, čímž je výskyt srdečních chorob pravděpodobnější,“ vysvětluje americký kardiolog John Higgins (2). Jaké návyky si osvojit, aby se předešlo nejhoršímu?

S kávou opatrně

I vaše ranní dávka kofeinu může s hypertenzí hodně souviset. Zvláště pak v případě, že si nedáte jeden šálek, ale rovnou dva nebo dokonce tři. Přesný důvod je stále předmětem diskuzí, někteří odborníci se domnívají, že kofein blokuje hormon rozšiřující tepny, zatímco jiní z toho osočují nadledvinky, které po kávě uvolňují větší množství adrenalinu. „Dva až čtyři šálky kávy obvykle zvýší systolický krevní tlak asi o 8 mmHg a diastolický o 6 mmHg,“ vypočítává jmenovaný lékař. Co takhle bezkofeinová verze kafča?

Nasnídejte se

Vynechávání snídaně se hypertenzí spojuje neustále (3). Tak pozor na prázdný žaludek! Ideálním občerstvením jsou ořechy bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Kardiolog John Higgins doporučuje i ovoce, konkrétně pak kiwi, banán a jablko. Pokud si pro probuzení a dobré snídani hodíte ještě nějakou meditační techniku, klidně pětiminutovou, i tímto způsobem tlak o něco snížíte (4).

Zdroje: (1) www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/in-depth/high-blood-pressure/art-20045868, (2) www.livestrong.com/article/13778733-morning-habits-for-lower-blood-pressure/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35284139/, (4) www.health.harvard.edu/heart-health/meditation-and-a-relaxation-technique-to-lower-blood-pressure







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat